Program Hakkında
Rehberlik ve Psikolojik Danışma (RPD) mesleği dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son derece ilgi gören kariyer alanlarından biridir. Sanayileşme ve şehirleşmenin getirdiği hızlı toplumsal değişmeyle beraber meslek seçiminde, aile ve eğitim sisteminde ortaya çıkan sorunlara çözüm arayan bir disiplindir. İbn Haldun Üniversitesi de Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında çok değerli öğretim üyeleriyle birlikte güncel sorunları çözmeyi hedefleyen, Doğu ve Batı kültürleri arasında köprü kurabilen psikolojik danışman ve rehber öğretmenler yetiştirmek üzere kurulmuştur. Öğrencilerine farklı kültürlerdeki psikolojik danışma ve yardım yöntemlerini inceleme ve araştırma fırsatı bulabilecekleri öğrenme ortamları sunmayı hedeflemektedir. Öğrenme ve öğretme politikası olarak, daha önce var olan yöntemleri fark etmek, yenilerini keşfetmek, alternatifler oluşturmak, farklı ve bağımsız düşünmek ve üretmek vardır. Bu nedenle de öğrencilerinin özgün ve özerk yeteneklerini açığa çıkarabilecek yeni ve orijinal proje ve uygulamalar geliştirimlerini sağlamak ve bunları yapabilmeleri için onlarla birlikte çalışmak üzere yola çıkmıştır.
Vizyon
İbn Haldun Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü; geleneksel ve modern kuramları harmanlayarak yeni yaklaşımlar üreten, küresel düzeydeki gelişmeleri takip ederek yerel sorunlara pratik çözümler getiren, fikri bağımsızlık prensibiyle hareket ederek Doğu ve Batı kültürünü sentezleyen psikolojik danışmanlar yetiştiren prestijli ve uluslararası düzeyde tanınır bir bölüm olmayı tasavvur etmektedir.
Misyon
İbn Haldun Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünün misyonu şu ifadelerle özetlenebilir:
Kazanılan Diploma
Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmalık (RPD) müfredatında yer alan zorunlu ve seçimlik derslerde başarı sağlayan öğrencilere Rehberlik ve Psikolojik Danışma (RPD) alanında Lisans derecesi verilir.
Mezuniyet Koşulları
Kayıtlı olduğu programın tüm derslerini (toplam 240 AKTS) bu Yönetmelik hükümlerine göre başarı ile tamamlayan, GNO’su en az 2,00 olan öğrenciler lisans diploması almaya hak kazanır.
Öğrenimlerini hiç disiplin cezası almaksızın 3,50 ve üzeri GNO ile tamamlayan öğrencilere yüksek onur belgesi, 3,00-3,49 arasında GNO ile tamamlayanlara ise onur belgesi verilir.
Kayıtlı olduğu lisans programını tamamlayamayan, ancak 4 üncü yarıyıl sonuna kadar ders programında bulunan tüm dersleri bu Yönetmelik hükümlerine göre en az 2,00 GNO ile başarmış olan öğrenciye istemesi durumunda Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla ön lisans diploması verilir.
İstihdam Olanakları
Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü lisans mezunları;
· Ruh sağlığına dair önleyici çalışmalar yapılan her alanda, devlet kurumlarında, özel sektörde yer alabilirler.
· Okul Psikolojik Danışmanı kadrosu ile tüm eğitim kurumlarında görev yapabilirler. Öğrencilerin gelişim süreçlerinde onlara destek olmak, risk faktörlerini azaltmak, kriz anlarına yönlendirici müdahalede bulunmak öncelikli görevleridir.
· Kreşler, anaokulları, çocuk yuvaları, etüt merkezleri gibi kurumlarda psikolojik danışman olarak görev alabilir ve idarecilik yapabilirler.
· Aile ve çocuk mahkemelerinde, emniyet genel müdürlükleri çocuk şube birimlerinde, cezaevlerinde, devlet koruması altındaki çocukların gözlem ve takibinde kendi alanları ile ilgili konularda bilirkişi olarak görev alabilir, rapor yetkisine sahip olabilirler
· İlçe Milli eğitim müdürlükleri bünyesinde yer alan Rehberlik Araştırma Merkezlerinde (RAM) çalışır, rehberlik programları geliştirilir, psikolojik testler uygulayabilirler.
· Üniversiteleri bünyesinde akademik kadrolarda görev alabilirler. Yüksek lisans ve doktora seçenekleri ile eğitim hayatlarına devam edebilirler, uzmanlık alabilirler.
· Üniversitelerin öğrenci ve personellerinin ruh sağlığına yönelik çalışmalar yapan psikolojik danışma birimlerinde görev alabilirler.
· Özel psikolojik danışma merkezlerinde psikolojik danışman ünvanı ile çalışabilirler.
· Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirler.
· Kamu ve özel kuruluşların insan kaynakları birimlerinde, kariyer danışmanlığı merkezlerinde, meslek edindirme ve halk eğitim merkezleri bünyesinde görev alabilirler.