8 Nisan 2025 tarihinde Üniversitemiz Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü tarafından düzenlenen “Edebiyat Çalışmalarında Yeni Eğilimler” sempozyumu akademik camiadan alanında uzman isimleri bir araya getirdi. Sempozyumda, edebiyatın dijital çağdaki dönüşümüne dair yenilikçi ve disiplinler arası yaklaşımlar ele alındı.
Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanımız Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akın Bulut, “Edebiyat Çalışmalarında Dijitalleşme: Yeniden Oluşturma, Analiz ve Görselleştirme” başlıklı oturumun moderatörlüğünü üstlendi. Bu oturumda, dijital beşerî bilimler araçlarının klasik metin incelemelerinde nasıl kullanılabileceğine dair dikkat çekici sunumlar gerçekleştirildi.
Franche-Comté Üniversitesi’nden Frederic Spagnoli, seyahatnamelerin dijital beşerî bilimler araçlarıyla analizine ilişkin çevrim içi bir sunum yaptı. Dr. Öğr. Üyesi Merve Aktar, veri odaklı uzaktan okuma yöntemlerini yakın okuma ile nasıl senkronize edebileceğimizi tartıştı. İbn Haldun Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat bölümü öğrencisi Zehra Yedidal ise Antik Mezopotamya Edebiyatı’nın elektronik ortamda yeniden inşasına odaklanan bir sunum gerçekleştirdi.
Sempozyumda çok dilli Osmanlı coğrafyasından yapay zekâya, bilim kurgu edebiyatından dijital gotik anlatılara dek uzanan geniş bir yelpazede sunumlar yer aldı. Katılımcılar; yapay zekâ, insan bedeni, doğa ve ilahi olanın edebiyattaki temsillerini tartışırken, dijital çağın edebî üretim ve analiz biçimlerini yeniden düşünme imkânı buldu.